Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto skupić się na wzmocnieniu odporności swojego organizmu. Mogą temu pomóc zarówno regularne spacery i umiarkowany wysyłek fizyczny na świeżym powietrzu, jak również odpowiednie zioła i dieta na wzmocnienie odporności. Jaką dietę warto zastosować i jakie są podstawowe zioła na odporność?
Dieta na wzmocnienie odporności
Chcąc zastosować skuteczną dietę na wzmocnienie odporności należy przede wszystkim skupić się na spożywaniu większej ilości warzyw i owoców, szczególnie surowych. Zawierają one cenne witaminy i przeciwutleniacze. Warto również sięgnąć po tak charakterystyczne dla sezonu zimowego kieszonki, które zawierają naturalne probiotyki. Do słodzenia potraw warto korzystać z miodu manuka, a do potraw słonych dodawać grzyby shitake, które pobudzają do pracy leukocyty. Oczywiście absolutnie niezbędnym składnikiem jest w tym sezonie czosnek, który pełni funkcję naturalnego antybiotyku.
Zioła na odporność
Istnieje także wiele ziół na odporność. Warto tu między innymi wymienić jeżówkę purpurową, która szuka przeciwzapalnie i jest szczególnie polecana w infekcjach dróg oddechowych. Przyda się także żeń-szeń, który pobudza limfocyty T do walki z chorobą i infekcjami. W ziołowej apteczce nie powinno także zabraknąć aloesu wiesiołka dwuletniego oraz czystka.